Mini MTB roadtrip naar het Teutoburger Wald – Dag 1

Afgelopen weekend zijn we twee dagen in dit prachtige gebied geweest: het Teutoburger Wald, in de omgeving van het plaatsje Tecklenburg.
Even een wiki weetje over dit gebied: Het Teutoburgerwoud  is een bergrug die van het laagste punt bij Bevergern in oostelijke en zuidoostelijke richting oploopt naar het hoogste punt, de Barnacken (446 m) bij Horn-Bad Meinberg. Het woud strekt zich uit over de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Vanaf Breda is het drie uurtjes rijden, met een camper welteverstaan. De grens over bij Enschede, richting Osnabruck en dan ben je er eigenlijk zo! Aangezien we de avond voor vertrek al de camper grotendeels hadden ingericht met onze fietsen, boodschappen en andere spullen voor op de camping, konden we de volgende ochtend gelijk vertrekken. Floris achter de wheel of steel en Rogier was achterin aan het kijken naar mooie routes die we konden gaan rijden.

MTB Teutenburger Wald Framed (8) MTB Teutenburger Wald Framed (8)Onze camping, Teutoburger Waldsee, locatie vlakbij Tecklenberg en Lengerich. Een hele grote camping, met veel vaste plaatsen, een zwemmeertje en veel visvijvers. Reserveren was niet nodig en nadat we bij de plaatselijke Rewe supermarkt nog wat proviand voor de barbecue hadden ingeslagen, kwamen we bij de camping aan. Aangezien de receptie pas om 15.00 uur openging? moesten we heel even wachten. Dan maar gelijk lunchen, zodat we straks snel nog een rondje konden gaan rijden.

Er was een gigantisch groot veld waar we een plekje konden zoeken om de nacht te verblijven. En dat voor een totaalbedrag van € 13,50! Op een gebied van twee voetbalvelden stonden nog twee andere Nederlandse stellen en nadat we geinstaleerd waren, hebben we ons snel omgekleed.
De Niners werden uit de ‘garage’ gehaald, bandjes opgepompt en Rogier had een mooie route van 30-40km in elkaar gezet. We hadden op mtbtrails.nl een verslag en routes gevonden als leidraad, maar die waren al wel een paar jaar oud. En dat gingen we merken…

MTB Teutenburger Wald Framed (8)MTB Teutenburger Wald Framed (8) MTB Teutenburger Wald Framed (8)Rond 16.30 uur fietsten we vanaf de camping richting Tecklenburg. Als snel gingen we de bossen in en ging het al goed stijl omhoog. We reden door dichte begroeiing (lees brandnetels!) en kwamen veel omgevallen bomen tegen (van de storm die in

NL ook flink wat schade heeft aangericht) We reden bijna continue in de bossen en kwamen halverwege aan in het plaatsje Tecklenburg. Het was gezien de route nog iets te vroeg om een echt Duits biertje te pakken, dus vervolgden we onze weg in zuidelijke richting.
In dit tweede deel ging het weer goed omhoog en kwamen we voor ons gevoel op het hoogste punt van vandaag. Een mooi kodak moment met een prachtig uitzicht op het natuurgebied aldaar.

Het ging zo zachtjes aan richting de avond en op een gegeven moment kwamen we bij een doorsteek met een slagboom. Zo te lezen (steenkolen Duits) was hier een steengroeve ,waar ze overdag met grof geweld aan het werk waren. Toch maar besloten om er omheen te rijden, zo wisten we ook zeker waar we uitkwamen. Na een kilometer of 10-15 kwamen we weer bij de camping uit en was het tijd voor de innerlijke mens. Met een heerlijke Erdinger was het genieten op z’n Duits op deze camping.

MTB Teutenburger Wald Framed (8) MTB Teutenburger Wald Framed (8) MTB Teutenburger Wald Framed (8)Na de fietsen en onszelf gedoucht te hebben (sanitair prima) was het tijd om de barbecue aan te steken en om er een lekker stukje vlees op te gooien. Met nog wat bier en wijn en een lekker muziekje werd het een geslaagde avond.

Conclusie: een heel mooi gebied, wat wij nog niet kenden. Iets verder rijden dan de Ardennen, maar dan met beter weer 🙂 Mooie bossen en het is eigenlijk ook een beetje spoorzoeken af en toe. En dit maakt het zo leuk om hier te mountainbiken. Dwars door de natuur, langs boerderijen en soms zelfs een stuk door de weilanden om je weg te vervolgen. De bewegwijzering en het onderhoud is onvoldoende, maar misschien zijn we ook wel verwend in ons landje. En dit maakt het ook weer avontuurlijk. En dat past ons wel!

Strava route

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *